A vállalkozásötletek terén csak egy a biztos: a kocsmák mindig megélnek! De a viccet félretéve, ha Potencsik Szilárdot kérdezzük arról, hogy „mi jönne be” a mostani piacon, akkor legalábbis valószínű, hogy az emberi viszonyokra és a kommunikációra fogja felhívni a figyelmedet.

Gondolj csak bele: az utóbbi évek, sőt évtizedek szinte összes sikertörténete – Morse távírójától a Facebookig – valami ilyesmiről szól: összehozni az embereket egy olyan közös pontban, amiért minden meggyőzés, rábeszélés és „reklám” nélkül is lelkesedni tudnak.

És hogy mi kell ehhez az emberközeli, alapvető humán szükségleteket kielégítő vállalkozáshoz? Nem más, mint egy kis emberismeret, amire saját magunkba tekintve tehetünk szert a legkönnyebben.

Hogyan vélekedik Potencsik Szilárd a legjobb vállalkozásötletekről?

Persze most itt nem fogunk konkrét receptet adni válaszul a kérdésre, hogy konkrétan mivel lenne érdemes foglalkoznod. Mert a következő nagy ötlet kitalálása olyan paradoxon, mintha valaki az őskorban megjósolta volna a kerék vagy a tűz feltalálását: ha előre látod, hogy ez lesz az a következő, hatalmas találmány, amely mindent visz – hát akkor már ki is találtad!

De nem kell futurológusnak (jövőkutatónak) lenni ahhoz, hogy látható legyen: az emberek ma elsősorban figyelemre vágynak. Bármely élőlény létének alapfeltétele – a szobanövénytől a család kutyusán vagy cicáján keresztül egészen a milliomos vállalatigazgatókig –, hogy figyelmet kapjon, és létében elismerjék.

Ezért szinte egészen biztosan alapozni lehet bármely olyan ötletre, ami az emberi kapcsolatokra épít, és a létszükségletnek számító igények, a napi kenyér és a pohár víz szintjén túl arról szól, hogy a puszta túlélésen valamiképpen túlmutató nyomot hagyjunk a világban: önkifejezésről, önmegvalósításról, megbecsülésről.

Saját szaktudásod alapján hogyan tudnád abban segíteni az embereket, hogy jobban megmutassák magukat, és ismertebbé váljanak azok számára, akik fontosak nekik? Mi az, amire az alapszükségleteken túl szüksége van a környezetedben élőknek? Önmegvalósítást, elismerést, élményeket, tartalmasabb életet hogyan volnál képes nyújtani a körülötted élőknek?

Alighanem ilyenszerű kérdések mentén szerveződik a jövő sikervállalkozása.

Van valami ehhez hasonló ötleted, ami már régóta ott motoszkál a fejedben? Vagy esetleg valami „prózaibbra” gondolsz?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy a jelenlegi elképzelésedet szigorúan bizalmasan, baráti hangulatban megbeszéld, vagy egyéb vállalkozásötleteket kapj Potencsik Szilárdtól!